Coaching

"Each person holds so much power within themselves that needs to be let out. Sometimes they just need a little nudge, a little direction, a little support, a little coaching, and the greatest things can happen."
- Pete Carroll

Coaching en coaching met inzet van paarden

Op dit moment is Paula niet actief bezig met coaching met inzet van paarden. Er zijn wel wat ontwikkelingen gaande om dat in de toekomst te veranderen!

Wat is paardencoaching?
Het begrip paardencoaching is een beetje verwarrend. Veel mensen denken dat het paard zelf hierbij hulp krijgt. Hoewel ik ook paarden behandel heeft dat niks met paardencoaching te maken.

Tijdens sessies paardencoaching worden paarden ingezet als hulpcoaches bij coachsessies voor mensen en kinderen. Het is een nog wat grijzig gebied met sommige coaches die heel goed opgeleid zijn, en anderen minder. Het is dan ook handig om goed te kijken naar de opleiding die een coach gedaan heeft. Opleiding zegt natuurlijk niet alles maar geeft wel aan dat iemand serieus bezig is met zijn vak.

De meeste sessies paardencoaching vinden plaats in een bak (afgezet met omheining) of paddock zoals we dat noemen. Er wordt niet gereden tijdens de sessies (dat is weer heel wat anders). Meestal leg je als coachee eerst uit waarom je komt en waar je hulp bij wilt. De paardencoach zal je dan uitnodigen in de bak/paddock om kennis te maken met het paard. De sessie is dan al begonnen. De paardencoach bekijkt en interpreteert het gedrag van het paard en vertaald dit naar jou als coachee. Er kunnen eindeloos verschillende oefeningen ingezet worden om jou te helpen met je hulpvraag.

Wat doet het paard dan precies?
Paarden overleven in kuddes door gevoelig te zijn voor energie (zie het een beetje als emoties) van de rest van de kudde. Zij kunnen niet praten en tóch beweegt een kudde vaak als een geheel. Als ze rusten, als ze eten, spelen én als er gevaar dreigt en moeten vluchten. Het geheim van deze communicatie is het magnetisch veld welke gecreëerd wordt door het hart. Bij mensen reikt deze ongeveer 3 tot 4,5 meter. Bij paarden vele meters meer! Als de kudde in rust is is de hartslag laag en is iedereen relaxed. Wanneer er gevaar dreigt stijgt deze direct en dat is op grote afstand voelbaar voor paarden (uiteraard ook voor andere dieren).

Een paard spiegelt dus eigenlijk jouw magnetisch veld zoals hij dat ook doet in zijn kudde. Ben jij onrustig? Dan wordt hij ook onrustig. Ben je niet jezelf? Dan zul je dat ook merken aan het paard.

Het is echt hartstikke leuk en interessant om een sessie te doen!

Let op:
Wees erg voorzichtig met paardencoaches die coachsessies met paarden aanbieden in vrij lopende 'kuddes'. Dit is niet veilig. Paarden zijn grote dieren en kunnen sterk reageren op energie van mensen en op elkaar. Zomaar een hele kudde inwandelen is dan ook nooit een goed idee als je geen ervaring hebt met paarden.