Chinese geneeskunde

"Achter de TCM (Traditional Chinese medicine) zit een holistisch mensbeeld waarin lichaam, geest en emotie een eenheid zijn."

Chinese geneeskunde

Eigenlijk bestaat er niet zoiets als dé Chinese geneeskunde. Chinese geneeskunde is een verzamelnaam voor behandeltechnieken en verschillende inzichten (qua behandelen) die in verschillende perioden in (o.a.) China zijn ontstaan en toegepast. 

China is verschrikkelijk groot en heeft daarom meerdere grote (traditionele) artsen gehad die hun stempel hebben gedrukt op de huidige wijze van behandelen. De grootte van het land zorgde daarbij wel voor verschillende wijze van behandelen. Zo kan het in het Noorden van China behoorlijk koud worden. Dit zorgde voor hele andere ziektebeelden dan bijv. in het warme Zuiden. In koude gebieden heb je meer te maken met verkoudheden, griep, stijve nek (door de koude wind) en hoofdpijnen door koude. In warme gebieden heb je te maken met meer 'hitte', zonnesteken, en ziekten zoals malaria. Je kunt ze simpelweg niet op dezelfde manier behandelen!

Desalniettemin is China altijd heel sterk geweest in het documenteren van behandelwijzen en resultaten. Er is bijzonder veel literatuur beschikbaar uit die tijd (2000+ jaar geleden). Deze werken zijn vertaald en worden nog steeds gebruikt als naslagwerken en studiemateriaal. Dit maakt de Chinese geneeskunde een van de oudste geneeswijzen van de wereld. 

Omdat veel mensen die in de praktijk komen de Chinese geneeskunde heel erg interessant vinden heb ik besloten hier aandacht aan te besteden op de website.